Diastasis Recti: operera eller inte?

Diastasis recti är en delning som sker mellan de längsgående magmusklerna, rectus abdominus, och som förekommer oftast under/efter graviditet. DR kan dock ses vid båda könen, t ex vid övervikt och även hos idrottare där buktrycket har försvagat bindväven som håller samman bukväggen.

Konsekvensen av detta är försämrad styrka- och stabilitet i bålen, putande mage eller 'mammamage', inkontinens, smärta i rygg/bäcken, nedsatt mag/tarmfunktion, besvär med prostatan i män, och ökad risk för att utveckla bl a bråck och framfall. DR kan även bidra till komplikationer under graviditeten, under själva förlossningen och återhämtningen därefter.

Motsatt till vad många kvinnor får veta så kan de flesta fallen av DR behandlas konservativt och med god effekt UTAN operation. Precis som vid andra skador i rörelsesystemet så är DR är ett multifaceterat problem, där bidragande faktorer såsom nedsatt funktion av SI-led, bäckenbottenmuskler, diafragma och transversus abdominus måste rehabiliteras i samband med behandling av bindväv och korrigering av hållning för att ge bestående effekt. 

Terapeuterna på
Physiotherapy Stockholm använder sig av beprövade tekniker och träning för att behandla diastasis recti. För mer information och tidsbokning, vänligen skicka intressanmälan här.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter